+38 067 010 00 77

Як вибрати сигналізацію у 2022 році

Як вибрати сигналізацію у 2022 році

Пошук та підбір сигналізації - не просте заняття. В наш час на ринку представлені сотні різних моделей, у різному ціновому діапазоні, та з різним функціоналом. Експерти Патрол Авто вирішили дати кілька рекомендацій, як вибрати сигналізацію, які вони бувають, та як не переплатити при її виборі.

Вивчаючи пропозиції на ринку (зайшовши до спец. магазину), ви зіткнетеся з широким асортиментом різних охоронних систем на авто. Умовно, можна розділити всі сигналізації на два види, із зворотним зв'язком, і без неї. Ті що зі зворотним зв'язком, також можна поділити на два підвиди: прості і використовують супутниковий зв'язок.

Давайте розберемо що до чого.

Почнемо з простої сигналізації без зворотного зв'язку.

Найдешевший варіант, по суті, першопрохідник у світі охоронних систем. Принцип вкрай простий, якщо грубо зачепити автомобіль - лунає виття сирен, що супроводжується миготінням фар. Цей ефект покликаний залякати можливого злодія, а також привернути увагу власника авто або сусідів до його автомобіля. Однак дана система допомагає далеко не завжди. Досвідчені викрадачі давно навчилися відключати такі примітивні сигналки, після відкриття дверей вони просто відключають керуючий блок сигналізації та їдуть у невідомому напрямку. Як бачите, незважаючи на дешевизну даного варіанту - його надійність залишає бажати кращого. До такого способу виду охорони варто вдаватися лише в кількох випадках: старе або дешеве авто (тут швидше акцент йде на установку центрального замку, який йде в комплектації зі штатною сигналкою), або у випадку, коли не вистачає бюджету для придбання більш досконалої системи захисту. Звуковий сигнал від сигналізації без зворотного зв'язку чутний у діапазоні 200м, і вимикається після кількох циклів роботи. Що також не додає їй окулярів надійності. Крім цього така сигналізація може не припинити виття сирени і миготіння фар через встановлений час і до ранку зовсім посадити акумулятор своїм спрацюванням, а спрацьовування, особливо у китайських моделей бувають через вібрації від важкого транспорту або феєрверків.

Сигналізації зі зворотним зв'язком. (Двостороння)

Цей метод захисту вже надійніший і практичніший, з точки зору безпеки та комфорту. У цьому варіанті, крім світло-шумового сигналу, система також повідомляє власника про те, що його автомобіль намагаються зламати. Тобто, ви в будь-який момент зможете дізнатися, що відбувається з вашим транспортним засобом (коштує або рухається/де вона знаходиться). Двосторонні сигналки також поділяються на два види, звичайні (це коли оповіщення приходить на брелок) і використовують супутниковий зв'язок. Комплектація таких систем включає кілька датчиків, брелок з дисплеєм, на якому відображається вся необхідна інформація, а також передавач сигналу. Якщо вибираєте подібну систему, то рекомендуємо визначитися з тим, який вид кодування сигналу вам необхідний. Їх поділяють на два види: діалоговий та динамічний. Діалоговий - це найпростіший, стандартний вид кодування, що не відрізняється високою надійністю. Автозлодії давно взяли на озброєння спеціальні пристрої для зчитування, які можуть легко "підібрати" потрібне кодування і зламати всю систему. Динамічний - при такому кодуванні сигналу, коди будуть постійно змінюватися, чим значно зменшують ймовірність злому навіть недорогої сигналізації автомобіля. Радіус дії двосторонньої сигналізації +/- 2 км, залежно від моделі. Щоб збільшити дальність - можна також встановити додатково модуль GSM, таким чином - ви нівелюєте фактор відстані зовсім, навіть перебуваючи в іншому місті - інформація буде приходити до вас на телефон, через спеціалізовану програму або смс. Супутникові системи є одними з найсучасніших у наш час, скрізь куди може пройти сигнал із супутника, ваш автомобіль буде під наглядом, і ви завжди зможете дізнатися про його стан. Тобто, ви зможете точно дізнатися, де знаходиться ваше авто, навіть якщо його викрали, і забезпечити його цілодобову охорону навіть перебуваючи на іншому боці земної кулі.

І так, в основах ми розібралися, давайте уявимо, що ми знаходимося зараз у спеціалізованому магазині, і перед нами зараз стоїть великий вибір сигналізацій, від дешевих – до дорогих, у кожної системи є свої плюси та мінуси, не зациклюватимемося на конкретних моделях, візьмемо у пріоритет основні характеристики. І перше з чого варто розпочинати підбір – це визначиться з бюджетом. Дешева сигналізація стартує з цінника в 3000 грн, двосторонні від 4800 до 8000, додаткові модулі комфорту та безпеки збільшать витрату вже до 12000-15000 грн, і нарешті найдорожчі та найнадійніші системи можуть обійтися від 15000 до 25000 грн.. 

Дешеві сигналки - як правило це просто "лякалки", сконструйовані для того, щоб відлякати потенційного грабіжника за допомогою різких звуків і миготіння фар, а також привернути увагу оточуючих. Такі сигналізації здатні протидіяти хіба що підліткам і наркоманам, єдина перевага, яку отримує власник від такої системи - це можливість дистанційно відчиняти і зачиняти двері (функція центрального замку).

Бюджетні сигналізації - це двостороння система охорони з мінімально-необхідним набором функцій. Крім світло-шумових ефектів та центрального замку, тут також будуть надходити оповіщення на брелок власника.

Якщо збільшити бюджет - то можна до стандартного набору двосторонніх функцій додати блокування роботи двигуна при спробі угону, автозапуск, і багато чого ще може істотно збільшити комфорт експлуатації авто. Деякі сигналізації, наприклад Eurosec GN8 одночасно доповнені функціями комфорту: дотяжка вікон, складання дзеркал, автозапуск з програми або смс, трекінг авто через програми, як Secolink Pro, відкриття-закриття авто і навіть багажника за допомогою телефону і багато іншого. Такі функції для кожного окремого авто будуть різні, це залежить від марки та моделі авто, а також, року випуску 

Найдорожчий і найнадійніший варіант - модульні охоронні комплекси для авто. Ці комплекси можна доукомплектувати різними вузловими модулями, доповнюються функціями іммобілайзера, антикаржком і навіть ставляться на пультову охорону, частини такого охоронно-протиугінного комплексу встановлюються в різних частинах автомобіля, з метою максимально убезпечити їх від зняття викрадачами. Існують механічні модулі, радіомаяки, можливість працювати з центральними вузлами автомобіля використовуючи GSM/GPS та багато іншого. Ми рекомендуємо Авторське встановлення систем охорони авто, у сертифікованих центрах, у офіційних дилерів або постачальників обладнання, краще платити за якість, ніж потім за новий автомобіль. 

І, нарешті, пріоритетна система зв'язку.

На вибір вам запропонують три варіанти: радіосигнал, GSM, та супутниковий. У кожному є плюси та мінуси. Радіосигнал – найдоступніший варіант, інформація виводиться на екран брелока, дальність роботи сигналу – в межах 2 км, проте просунуті моделі можуть похвалитися дальністю в 4 км. Керування здійснюється за допомогою кнопок на брелоку. З недоліків, найістотніший - це те, що деякі матеріали (будинки в тому числі) можуть перешкоджати проходженню сигналу, через що власник не завжди відразу дізнається про подію. GSM - даний модуль зазвичай встановлюється як доповнення до стандартної системи з радіосигналом. Управління відбувається за допомогою мобільного гаджета, через програму або смс, відстань в такому випадку вже не має значення. Найпопулярніший варіант та найбільш збалансований у категорії ціна/якість.

Супутниковий - найсучасніший і найнадійніший спосіб захисту автомобіля від угону. Охорона відбувається цілодобово, проте їхня ефективність може падати на великих стоянках мегаполісу через ретранслятори GSM зв'язку, які створюють перешкоди для супутника. Що однак не є серйозним недоглядом з огляду на той факт, що такі парковки зазвичай обладнані камерами відеофіксації та охороною, тому занепокоєння тут буде зайве. Експерти Патрол Авто бажають вам ніколи не втрачати дорогих речей, чітко знати, що вам необхідно, а також не соромитися уточнювати у продавців характеристики тієї чи іншої моделі. Пам'ятайте, безпека - це насамперед попередження помилок, а не робота з їхнім наслідком.