+38 067 010 00 77

Найбезпечніші авто. Рейтинг 2021

Найбезпечніші авто. Рейтинг 2021

Подорожі. По місту або на далеку відстань, дача, справи, робота… Скрізь незмінним супутником людини є автомобіль. У процесі водіння, водій несете відповідальність не лише за себе та пасажирів, а й за оточуючих його людей та інших учасників руху. Купуючи машину, ми звертаємо увагу на основні якості прохідності, швидкості, комфорту, але необхідно пам'ятати про дорожню безпеку. Коли ведеш свій автомобіль, від твоїх дій залежить безпека всіх учасників руху навколо тебе, інші автомобілі, велосипедисти, пішоходи тощо.

Безпека авто = безпека людського життя, а то й не однієї, не кажучи про фінансові ризики. Якими критеріями безпеки керуються при виборі авто?

Перш ніж вийти на широкий ринок, кожна машина повинна пройти відповідну сертифікацію, а також всі супутні краш-тести. Цим займаються спеціалізовані організації, оскільки з низки очевидних причин, кінцевий споживач (автомобіліст) зможе провести ці випробувань самостійно. У Штатах, наприклад, Інститут Дорожньої Безпеки США (IIHS) щороку проводить такі краш-тести, рейтинг із результатами тестування у 2021 році опублікували зовсім недавно

До рейтингу увійшло понад 80 різних моделей автомобілів, що пройшли жорсткі краш-тести, і отримали відповідну оцінку за такими критеріями:

  1. Зіткнення лоба в лоб (авто/перешкода). 
  2. Перепендикулярне бічне зіткнення.
  3. Бокове зіткнення зі стовпами.
  4. Попадання пішохода під машину.

Оцінювання визначає, який рівень захищеності у водія, пасажирів, які частини тіла зашкодять люди в автомобілі. Безумовним лідером стала машина з Hyundai Group (Hyundai та KIA Genesis) – дані авто забрали максимальну кількість балів, за результатами шести краш-тестів проведеними в інституті. При виборі транспортного засобу необхідно пам'ятати те, що найбезпечніші машини відповідають наступним критеріям:

  1. Подушки безпеки. Цей спосіб захисту від зіткнення з'явився одним із перших. Спершу встановлювали тільки фронтальні подушки, зараз же салони комплектують, так званими, "бічними шторками", щоб зменшити пошкодження від перекидання або бокового зіткнення автомобіля.
  2. Зони деформації кузова. Різна жорсткість і опірність зламу окремих елементів кузова робить передню частину автомобіля менш жорсткою, а середню навпаки - жорсткішою. Таким шляхом досягається плавне гасіння удару і дає додаткові окуляри безпеки салону з пасажирами.
  3. Активна безпека. Системи ABS та ESP – здатні підтримувати задану водієм швидкість, адаптивний круїз-контроль. Зараз на машини встановлюється розумна система виявлення, яка може помітити пішохода самостійно, і повністю зупинити машину в аварійній ситуації.
  4. Якість салону. Салон автомобіля та матеріал з якого він виконаний – вкрай важливі, з погляду безпеки пасажирів та водія. Пластик, якщо він не якісний, розлітається по салону в момент зіткнення з великою швидкістю, що гарантує осколкові поранення всім, хто знаходиться всередині.

І так, у річному звіті 2021 Top Safety Pick є як фаворити, так і аутсайдери. Крім основного рейтингу, деякі автомобілі були відзначені нагородою Top Safety Pick+ (49 моделей авто отримали цю нагороду і Top Safety Pick (41 машина). Особливо варто відзначити лідерів, таких як: KIA Sorento, Audi A4, Toyota RAV4 та Hyundai Sonata. заслуговує той факт, що машини Hyundai Group зібрали 12 нагород, у той час як японські виробники Mitsubishi, давно і міцно застрягли в аутсайдерах цього рейтингу, жодна машина самураїв не отримала нагороду Top Safety Pick.

Також окремої уваги заслуговує тестування автомобілів компакт-класу, а також окремий рейтинг безпеки для кросоверів. У 2021 році там відзначився тільки Dodge Ram 1500 Crew Cab, за здатність запобігати лобовому зіткненню. Як би там не було, але кількість безпечних автомобілів зростає рік у рік, і це хороша тенденція. Найкращі автомобілі, що отримали нагороду Top Safety Pick+ - вже в базовій комплектації відповідають всім стандартам, від угону автомобіля, до систем активного захисту пасажирів при зіткненні. У цьому списку присутні в основному машини преміум-сегменту, такі як: AUDI A6, Cadillac XT6, Volvo S60, Lexus NX. Всі ці моделі комплектуються штатними іммобілайзерами для протидії викраденню. Проте, автозлодії вже навчилися обходити цей механізм захисту, з метою убезпечити себе максимально - експерти пропонують додатково обладнати машину протиугінною системою (наприклад "IGLA"), яка блокує ключові системи автомобіля у разі несанкціонованого доступу, і не дасть злодії виїхати на вашому "залізному коні" ”. Безпека – комплексний захід, додатковий захист у наш неспокійний час – ніколи не буде зайвим.